cooltext446343031.png


book-icon.pngIstoric: Thales a fost un filozof grec care a trăit între anii 624 – 546îen. Deşi nici una dintre scrierile lui nu a fost găsită, cunoaştem munca sa din scrierile altora. Thales este considerat tatăl ştiinţelor în Grecia, matematician si filozof. El este prima persoană care şi-a pus întrebări despre natura universului şi a dat răspunsuri care nu luau in considerare zeii si demonii. Renunţarea la mitologie a fost un pas crucial în gândirea ştiinţifică şi a condus la o explozie intelectuală care a durat sute de ani. Thales a fost fondatorul filozofiei greceşti şi al Şcolii Milesiene a cosmologiştilor. El a fost contemporan cu Solon şi Cresus şi a fost considerat unul din Cei Şapte Înţelepţi.

Thales a călătorit foarte mult fiind implicat şi în comerţ. În timpul călătoriilor a adunat o mulţime de cunoştinţe pe care le-a dat lumiiefect.jpg greceşti.

Thales a demonstrat că:
  1. un cerc este împărţit în două părţi egale de diametru
  2. unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale
  3. unghiurile opuse la vârf sunt egale
  4. un triunghi este determinat dacă sunt date o latură şi unghiurile adiacente ei
  5. unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept.


Thales a fost primul filozof grec care a introdus noţiunea de element material primar al tuturor lucrurilor şi fenomenelor cosmice şi pe care l-a identificat ca fiind apa. Importanţa apei în viaţă şi în natura a fost, probabil, principalul motiv care l-a condus pe Thales la această concluzie. In Teologia Orphică este precizat că ,,apa exista de la începuturi şi ea este materia din care s-a solidificat pământul”. Apa, aerul, focul sau orice alt principiu a fost pentru filozofii presocratici rădăcina vieţii, a sufletului şi, în general, puterea naturii vii. Vechii greci au numit această putere „Fiesthe”